Golostebelni sladki koren uporabljajo v ljudski medicini že tisočletja za lajšanje in preprečevanje številnih bolezni. Droga je danes priznana kot učinkovito sredstvo za zdravljenje vnetij zgornjih dihalnih poti ter razjed želodca in dvanajstnika. Izvlečke rastline proučujejo v številnih raziskavah, tako farmakoloških kot kliničnih, njihovi rezultati pa potrjujejo obetaven terapevtski potencial za celo vrsto bolezni. Toda poudariti moramo, da je droga lahko učinkovito in varno zdravilo le, če jo uporabljamo v skladu z navodlili.
Iz sladkega korena izdelujemo dve vrsti drog. Korenino sladkega korena sestavljajo posušene olupljene ali neolupljene korenine in podzemni stranski poganjki, grobo zdrobljeni ali v daljših kosih, sok sladkega korena pa je vodni izvleček korenin, iz katerega s sušenjem pridobimo črnorjave paličaste kose (lakrico ali črni sladkor).
- Korenina sladkega korena je ena izmed najstarejših poznanih drog, saj jo človeštvo v medicinske namene uporablja že skoraj pet tisoč let. Drogo poznajo na Kitajskem od leta 2800 pr.n.št., kjer so jo uporabljali kot zdravilno sredstvo za podaljšanje življenja in izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja, celjenje ran in zdravljenje oteklin. Rimljani so z njo lajšali težave pri želodčnih, jetrnih in ledvičnih boleznih ter astmi.
- V skorji korenine je nakopičen glicirizin, ki daje rastlini značilen okus in je približno petdesetkrat slajši od saharoze.
- Podobnega okusa kot sladki koren so vrtni janež, zvezdasti janež, pehtran in navadni komarček.
- Pripravkov iz korenine sladkega korena ne smemo jemati brez zdravniškega nadzora več kot štiri do šest tednov.
- Ljudska imena za sladki koren so tudi likviricija, sladčica, sladki les in sladkirica.
- Prvotno ime za sladki koren, glykyrrhiza, izhaja iz starogrške besedne zeze glykeia rhiza, kar pomeni sladka korenina.
- Korenina sladkega korena lahko vsebuje aktivne učinkovine celo po 1200 letih, kar so dokazali v prejšnjem stoletju z analizo rastline iz leta 756.
- proti bakteriji Helicobacter pylori so v obsežni in vitro raziskavi dokazali za številne spojine iz sladkega korena.
- Izvleček sladkega korena predstavlja dobro alternativo klasičnim nesteroidnim zdravilom (proti bolečinam), vendar z veliko prednostjo, da nima neželenega delovanja na želodčno sluznico.
- Pripravke iz sladkega korena tradicionalno uporabljajo še za zdravje uroloških, jetrnih in žolčnih bolezni, pri težavah s hemoroidi in zastrupitvah s hrano.
- Sladki koren od nekdaj slovi kot odličen afrodiziak. Žvečenje koreninic naj bi razplamtelo ljubezen in poželenje predvsem pri ženskah.
- Sladki koren danes uporabljamo za zdravljenje vnetij zgornjih dihalnih poti in ulkusne razjede sluznic želodca in dvanajstnika.
- Topikalno uporabljamo sladki koren za zdravljenje alergijskih in vnetnih reakcij na koži.
- Sladki koren uporabljajo za slajenje irskega piva Guinness ter kot aromo v tobaku, predvsem za njuhanje in žvečenje.
- Izvleček rastline je osnovna sestavina sladkoslanih tradicionalnih bonbonov iz severnih delov Evrope, finskih salmiakki in nemških lakritz. Bonboni so črne ali temno rjave barve, njihov značilen slan okus pa jim daje amonijev klorid. Salmiakke uporabljajo tudi pri izdelavi vodke, riževega vinjaka, sladoledov, kole in mesa in jim dajejo specifično aromo.
- Učinkovino glicirizin na Japonskem uspešno uporabljajo za zdravljenje kroničnega hepatitisa C že več kot šestdeset let.
Vir: Kreft S., Glavač N.: Sodobna fitoterapija - z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin