Peteršilj pri nas najbolj poznamo kot začimbo za juhe, redkeje pa kot zdravilno rastlino. Kljub temu pa ima njegova uporaba v medicinske namene dolgo tradicijo. Že v antičnih časih so tako poznali njegove ugodne učinke na delovanje ledvic in mehurja ter pospeševanje menstruacije. iuretično delovanje peteršilja so poznali že v antiki. V te namene uporabljamo njegove korenine ali plodove še danes. Peteršilj spada v skupino kobulnic. Največkrat ga gojimo na vrtovih kot enoletno zelišče za odišavljenje mnogih jedi.Tradicionalno ga uporabljajo kot karminativ in proti črevesnim krčem. Večjih količin peteršilja se moramo izogibati v nosečnosti, saj apiol spodbudi krčenje maternice. Zastrupitve z velikimi količinami eteričnega olja vodijo v odpoved ledvic ali nefritis.
- Peteršilj je v Angliji simbol za štorklje oz. rojevanje otrok.
Kreft S, Glavač N: Sodobna fitoterapija - z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin.