Lutein in zeaksantin delujeta kot antioksidanta in varujeta mrežnico pred oksidativnim stresom ter zmanjšata tveganje za molekularno degeneracijo rumene pege in razvoj sive mrene. Pripadata družini karotenoidov. Čeprav nista kategorizirana kot vitamina, sta esencialni hranili za normalen vid.
Beseda lutein izhaja iz latinske besede luteus in pomeni "rumen". Najdemo ga v zeleno listnati zelenjavi, kot sta špinača in ohrovt. Najdemo ga tudi v jajčnem rumenjaku in živalskih maščobah.
Študije so pokazale, da uživanje luteina zmanjša tveganje za očesne bolezni, kot je starostna degeneracija pege in siva mrena. Prav tako naj bi lutein izboljšal zdravje srca (zmanjša se tveganje za srčne bolezni), ščitil kožo pred UV poškodbami (zmanjša tveganje za kožnega raka in sončne opekline), zmanjšal diabetes in imel protivnetne značilnosti.
Pomembno je torej, da koncentracijo zaužitega luteina s starostjo povečujemo bodisi s hrano ali prehranskimi dopolnili. Prehranski dodatki z luteinom se priporočajo za ohranjanje vida, boljšo prekrvavitev očesa, pri suhih in občutljivih očeh, pri vsakodnevnem obremenjevanju oči ter pri izpostavljanju sončni svetlobi. Posebej priporočamo dodatno uživanje luteina v obliki prehranskih dopolnil starejšim, ljudem, ki vsakodnevno obremenjujejo oči (televizija, računalnik, branje knjig), veliko vozijo ponoči, se veliko izpostavljajo sončni svetlobi ter ljudem, ki nosijo očala ali leče.
Optimalna koncentracija luteina je 6 - 10 mg dnevno. Edini določen stranski učinek prevelikih odmerkov luteina je potemnitev barve kože.