Krom ima pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje insulina. Ima vlogo pri presnovi mikrohranil ter prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Dobri prehranski viri kroma so polnozrnata moka, žita, oreščki, kakav, kava, arašidi, rdeči fižol, meso, zelena soja, grah in pivski kvas. Prehrana z manj maščobami zagotavlja več kroma kot prehrana, bogata z maščobami.
Pomembno je vedeti, da večina hrane, ki jo redno uživamo, vsa predelana in rafinirana hrana, mleko, sladkarije in brezalkoholne pijače, tudi sadje in sadni sokovi, dobesedno izropa življenjsko pomembne zaloge kroma v našem telesu. Poleg tega lahko tudi fizični in čustveni stres še dodatno prikrajšata telo za to dragoceno hranilo.
Že preprosto pomanjkanje kroma lahko odpre začaran krog težav s prehranjevanjem, telesno težo in zdravjem.
Znaki, ki kažejo na pomanjkanje kroma, so vrtoglavica in razdraženost po nekaj urah brez hrane, potreba po zelo pogostih obrokih, huda žeja, zaspanost, močna želja po sladkem, zvišana koncentracija maščob v krvi, tesnoba ter poslabšana presnova aminokislin.
Vnos kroma bi morali povečati ljudje, ki so starejši od 55 let in izločajo več kroma kot mlajši, ljudje, ki so telesno aktivni in veliko telovadijo, ljudje, ki so podvrženi stresu, ljudje z enolično prehrano s predelanimi živili, ljudje, ki imajo slabši nadzor krvnega sladkorja ter ljudje, ki so nagnjeni k debelosti in se hitro redijo.
Krom seveda lahko uživamo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Prehransko dopolnilo s kromom moramo zaužiti z velikim kozarcem vode, ker tako preprečimo želodčne težave. Izkoristek bo boljši, če ga zaužijete z obrokom, ki vsebuje tudi vitamin C. Če hkrati uživate zdravila proti želodčni kislini, bo absorpcija kroma zmanjšana.