Za zdravilne namene so komarček cenili že stari Grki in Egipčani. Poleg uporabe v medicinske namene danes cenimo mlade liste kot zelenjavo, plodove kot začimbo in eterično olje za izdelavo bonbonov in alkoholnih pijač ter v industriji parfumov. Ima zelo močno aromo. Eterično olje uporabljajo tudi za zaščito skladiščene zelenjave in sadja.
Komarček izhaja iz Južne Evrope. Najraje raste na kamnitih pobočjih, kamor sega vpliv sredozemskega podnebja, pri nas pa ga gojimo tudi na vrtovih. Cveti od julija do oktobra, zori pa od septembra do konca oktobra.
Komarček sprošča krče gladkih mišic v dihalih in prebavilih, pomaga odvajati vetrove, deluje protibakterijsko, spodbuja izločanje žlez, deluje kot blag diuretik, zunanje pa ga uporabljamo za grgranje pri vnetjih grla in hripavosti, za izpiranje oči, proti ušem ter za krepilne kopeli pri revmatizmu. Pogosto ga dodamo močnim odvajalom. Uporabo komarčka priporočamo doječim materam, saj komarček spodbudi laktacijo in odpravlja črevesne krče pri otrocih - upoštevati pa moramo priporočene odmerke.
- V antiki so rastlino uporabljali pri ledvičnih in želodčnih težavah ter pri boleznih oči in slabem vidu, kar se je ohranilo do danes.
- Ljudska medicina trdi, da v vinu zavret komarček pomaga pri boleznih sečil, odpravlja kamne in boleče uriniranje, pospešuje mesečno perilo in prekrvitev, dober je za jetra in vranico. Obkladki s pregretimi plodovi zdravijo čire.
- V preteklosti so omenjali uporabo eteričnega olja kot protistrup pri kačjem piku ter zastrupitvi z gobami in rastlinami.
Vir: Kreft S, Glavač N: Sodobna fitoterapija - z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin.