Kalcij je najbolj razširjen mineral v človeškem telesu. Kot kalcijev fosfat je gradnik v kosteh in zobeh. Kalcij v človeškem organizmu sodeluje v mnogih življenjsko pomembnih procesih. Na nivo kalcija v telesu vpliva tudi vitamin D, saj povečuje absorpcijo kalcija iz tankega črevesa.
Največ kalcija se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih (sir, jogurt), zelenjavi (špinača, brokoli, zelje, ohrovt), ribah, mesu, sojinih pripravkih, stročnicah, semenih in oreščkih.
Dnevna potreba zdravega odraslega je 1000 mg kalcija. Potrebe so večje v obdobju rasti, v nosečnosti in pri starejših ljudeh. Dnevne potrebe lahko pokrijemo s pestro uravnoteženo prehrano. Če pa je le-ta neredna ali ne vsebuje dovolj kalcija, ga je smiselno zagotoviti s prehranskimi dopolnili ali zdravili.
Pomanjkanje kalcija je dokaj pogosto, zlasti je potrebno poskrbeti za povečan vnos v obdobju rasti in starosti. Ob premajhnem vnosu kalcija ter ob nekaterih drugih dejavnikih lahko pride do pospešenega izgubljanja kostne mase, kar vodi do osteoporoze. Vzroki za pomanjkanje kalcija so premajhen vnos kalcija s hrano, zmanjšana absorpcija, motnje v mineralizaciji kosti ali pomanjkanje vitamina D.
Kdaj kalcij svetujemo?
Osteoporoza: osteoporozo lahko preprečimo z zdravim življenjskim slogom (opustitev kajenja in prekomernega uživanja alkohola), redno telesno dejavnostjo ter z zadostnim vnosom kalcija in vitamina D, posebej v obdobju rasti in po menopavzi. Če iz kakršnihkoli razlogov zadosten vnos kalcija in vitamina D s hrano ni možen, se svetuje uporaba prehranskih dopolnil.
Prehlad in gripa: kalcij zmanjšuje oteklost nosne sluznice in s tem tudi količino izcedka. Kombinacija kalcija in vitamina C varuje organizem pred okužbami, krepi odpornost in koristno deluje pri prehladnih obolenjih.
Otroci: Primeren vnos kalcija je v obdobjih hitre rasti (otroštvo in adolescenca) pomemben dejavnik za preprečevanje osteoporoze v starosti. Čim večja kostna masa, dosežena v prvi polovici življenja, je tisto izhodišče, ki kasneje prepreči kritično razredčenje kostnine, torej zmanjša tveganje za zlome. Če otroci in mladostniki iz kakršnegakoli razloga ne zaužijejo dovolj mleka in mlečnih izdelkov, se svetuje dodajanje kalcija v obliki prehranskih dopolnil.