Niste prijavljeni. Prijava »

Ingver

90 g - za 15 odmerkov

10,00 €

čaj ekološke pridelave

4,90 €

Bezgov sirup za dihalne poti.

17,86 €

čaj ekološke pridelave

4,90 €

čaj ekološke pridelave

4,90 €

čaj ekološke pridelave

4,90 €

Three ginger, ekološka pridelava, 20 vrečk

4,90 €


Ingver povsod po svetu sodi med najpomembnejša zdravilna zelišča, v medicini pa je cenjen zlasti na Kitajskem, kjer velja za čudežno zdravilo. Zgodovina uporabe ingverja sega vsaj 6000 let nazaj. Večina zapisov pravi, da smo ga v sredozemskem prostoru spoznali pred 3000 leti. Na svoja dolga potovanja se ingver ni odpravil kot trgovsko blago, temveč kot prehransko dopolnilo za mornarje na ladjah. Že pred štirimi tisočletji so pomorščaki vedeli, da ingverjevi poganjki vsebujejo dragocene rudnine in vitamine in delujejo proti morski bolezni, zato so bile posode z rastlinami ingverja obvezen tovor na ladjah, ki so v tem času plule med Indijo in Afriko. Antični Rim je ingver užival v velikih količinah. Pred njimi pa so enako navdušenje izkazali tudi Sumerci in Grki. Da so ga Rimljani res izjemno cenili, pove tudi dejstvo, da so nanj uvedli celo davek na luksuzno dobrino. V srednjem veku je ostal ena izmed najbolj iskanih začimb, vendar njegova cena ni dosegala cene popra, zato so ga lahko uživali tudi revnejši sloji. Morda je željo po ingverju podžigalo dejstvo, da je veljal za afrodiziak, morda pa so prevladale njegove zdravilne učinkovine, ki so bile že takrat zelo dobro znane.

Ingver danes gojijo povsod po zemeljski obli - v Severni Afriki, v tropskem območju Južne Kitajske, v jugovzhodni Aziji, na Jamajki in v Avstraliji. Pobirajo dva do tri mesece stare, sveže korenike. Sveže olupljen ingver diši po lupinici limete. Stopnja ostrine ingverja je odvisna od tega, koliko časa je bila korenina v zemlji, ter od tega, ali uporabljamo svež ali posušen ingver. Sušenje vpliva na ostrino in jo občutno krepi.

Ingver povsod po svetu sodi med najpomembnejša zdravilna zelišča, v medicini pa je zlasti cenjen na Kitajskem, kjer velja za čudežno zdravilo. Ingver krepi moč dihanja in pomaga pri bogatenju življenjske moči či. Blagodejen je tudi za vse prebavne organe: želodec, vranico in jetra. Njegovi učinki so številni, zato ne preseneča ugled, ki ga ima v vseh tradicionalnih medicinah. V nekaterih državah je ingver tudi uradno priznan kot zdravilo. Pekoče snovi v ingverju redčijo sluz, pri prehladu pa je tudi pomembno njegovo antiseptično delovanje in njegove ogrevalne sposobnosti. Krepi imunski sistema, zato je v pomoč tudi pri kašlju, piskajočem dihanju in zasluzenosti. Ingver ogreje telo, zato je dobrodošel pri tistih, ki jih pogosto zebe v prste rok in nog. Ingver zna uravnavati gibanje našega želodca. Ker ima veliko ljudi danes težave z upočasnjeno prebavo in težave z zaprtostjo, je ingver predvsem v vlogi pospeševalca. Deluje tudi protimikrobno ter poveča izločanje prebavnih sokov. Zato je ena redkih pekočih začimb, ki jo lahko uporabljajo tudi osebe z razjedami na želodcu in dvanajstniku. Po preobilni hrani je dobro spiti skodelico ingverjevega čaja, ki v tek požene želodec in črevesje. Ingver je tudi antiseptik in naravni antibiotik. Če ga grgramo, lahko z njim odpravimo vnetje grla. Je močan antioksidant. Komur je v avtomobilu ali na ladji pogosto slabo, naj ima pri sebi zavitek kandiranega ingverja ali steklenico ingverjevega čaja, saj ingverjeva korenina prežene potovalno bolezen. Z njim lahko učinkovito odpravimo tudi nosečniško slabost. Jemanje ingverja omili bolečine v sklepih ter spodbuja apetit. V indijskem zdravilstvu se ingver uporablja kot zdravilo proti depresiji. Povečuje moško plodnost, saj povečuje število in gibljivost spermatozoidov.

  • uporaba ingverja seže v čase Konfucija in dlje, poznali pa so ga tudi v starem Rimu. Danes je najbolj priljubljen pri Inndijcih, Kitajcih, Angležih, Skandinavcih in Američanih, kjer ga med drugim uporabljajo za izdelavo brezalkoholnega ingverjevega piva (ale).
  • V ljudski medicini uporabljajo ingver tudi kot karminativ, ekspektorant in adstringent.
  • Indija, Indonezija, Kitajska, Nepal, Nigerija in Tajska proizvedejo več kot 100.000 ton ingverja na leto. Kitajska in Indija pridelata 80% celotne svetovne proizvodnje.
  • Glede na kakovost naj bi bil najboljši ingver iz Jamajke.
  • Ingver ima pekoč in močno aromatičen okus. Mlade korenike so sočne in mesnate in bolj blage. Primerne so za pripravo različnih vrst omak in ingverjevega čaja, lahko pa jih tudi vlagamo v kisu ali alkoholu. Zrele korenike ingverja so precej suhe in vlaknate, vendar so močnejšega okusa. V azijski kuhinji so nepogrešljive za začinjanje morskih in vegetarijanskih jedi.
  • Zdravljenje slabosti in bruhanja v nosečnosti z uporabo ingverja je varno in učinkovito ter primerljivo z učinkovitostjo vitamina B6.

Vir: Lončar S, Topolovec S, Kočevar Fetah M, Baćac N: Ščepec rešitve, zamolčane zdravilne moči začimb. Svetovanje Aleš Pevc s.p., Ljubljana 2013, 64-70

Powered by Shopamine. Nastavitve piškotkov

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke. Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
Politika piškotkov za spletno mesto Difar - Zeleno je modro

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.