Več kot 6000 let pred internetom je cimet omrežil svet. Poznale in uporabljale so ga vse velike kulture. Tudi srednjeveški meščani so o njem vedeli več kot večina potrošnikov današnjega časa. Mnogi trdijo, da je cimet eden izmed prvih izdelkov v človeški zgodovini, s katerimi se je trgovalo. Zagotovo pa je bil ena izmed prvih začimb, ki je s trgovskimi karavanami in z ladjevjem povezovala svet. O tem priča tudi ime najstarejše nam znane trgovske poti, ki so jo imenovali "Cimetova pot" Vse kulture, ki jih poznamo iz zadnjih 6000 let, so uporabljale cimet: od kitajske, sumerske, feničanske in perzijske, do egipčanske in grške ter tudi evropske kulture. V 15. stoletju je bil cimet tako dragocen, da so na arabskih trgih zanj menjali evnuhe in ženske sužnje. Cimet je bil takrat rezerviran le za bogove in rituale, povezane z njimi. Navadni smrtniki še pomislili niso, da bi ga uživali. Tudi na Vzhodu so ga zelo spoštovali, uporabljali so ga kot zdravilo, v verskih obredih, za kremiranje in v prehrani. Šele v 18. stoletju je cimet postal dostopen množicam.
Cimet je tropsko drevo iz družine lovorovk, ki zrase od 8. do 12. metrov visoko, vendar ga na plantažah gojijo večinoma kot monokulturo v obliki grmov, ki ne presežejo višine dveh metrov. Kar poznamo kot začimbo in zdarvilo, je v resnici podskorja, ki jo lupijo v rednih časovnih presledkih s poganjkov, starih leto do dve leti. Ta skorja nato 24 ur fermentira, potem pa z nje postrgajo zunanjo plast in olupijo notranjo. Dobljeno tanko skorjo nato izmenično zlagajo drugo na drugo in posušijo. Iz teh plasti na koncu zvijejo paličice, kot jih poznamo pri nas.
Cimet ima zaradi pestre sestave eteričnih olj tudi širok spekter delovanja. Ker je cimet predvsem topla začimba, ki v telo prinaša toplino in suhost, je zelo dobra za preganjanje vseh zimskih težav. Tradicionalna kitajska medicina izrazito poudarja njegov pomen pri občutljivosti na mraz in pri prehladih. V ajurvedski medicini ga zelo cenijo zaradi krepitve imunske odpornosti. Cimet poživlja periferni krvni obtok. Primeren je za vse, ki jih rado zebe v noge in roke, še posebej za ljudi, ki imajo nižjo povprečno telesno temperaturo. Pomaga tudi pri boleči menstruaciji, vmesnih krvavitvah in prešibkem mesečnem perilu. V ljudski medicini se cimetova skorja uporablja pri povišani vrednosti holesterola, za olajšanje prebave maščob, spodbujanje prebave, zaviranje vnetij in sproščanje krčev. Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov. Cimet je učinkovit tudi pri driski, bruhanju, slabosti in vnetju želodčno-črevesne sluznice. Učinkovine v cimetu so močan antimikotik in je tako ob redni uporabi dobrodošel čistilec nepridipravov v črevesju. Eterično olje cimeta je odlično pri vnetju obnosne votline, pri otečeni nosni sluznici, nosnih polipih, otopelih čutilih za sluh, vonj in okus ter za čiščenje sokov v območju glave. V narodnem izročilu pa je cimet veljal za pomemben afrodiziak - poskusi so pokazali, da izboljšuje številčnost in gibljivost spermijev. Izkazal se je kot učinkovit pri zdravljenju sladkorne bolezni, saj omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi.
Vir: Lončar S, Topolovec S, Kočevar Fetah M, Baćac N: Ščepec rešitve, zamolčane zdravilne moči začimb, Založba Svetovanje Aleš Pevec s.p., Ljubljana 2012, 36-45