Že Afred Vogel je zapisal, da rakave bolezni ne morejo nastati, dokler jetra delujejo normalno. S tem je želel povedati, da šele kopičenje strupov, ki jih jetra niso mogla predelati in izločiti, ustvarja pogoje za zastrupitev telesa, ki kot posledico s seboj prinašajo tudi degenerativne spremembe. Dandanes strupi do nas prihajajo z zrakom, ki ga vdihavamo, s hrano, z vodo in zdravili, ki jih zaužijemo, ter s kozmetiko in čistili. Namesto začimbnic, ki bi naravno koristile tudi nam, z industrijsko predelano hrano vnašamo v svoje telo še kopico snovi, ki nas dodatno zastrupljajo.
Če so jetra preobremenjena s toksini, jim bodo začimbe pomagale s pospeševanjem izločanja določenih snovi. najbolj skrivnosten mehanizem delovanja začimb, ki ga znanost še ne zna razložiti, je ta, da nekatere začimbe (kapre, poper, rožmarin, čemaž, japonski hren vasabi,...) preprečujejo telesu, da bi vpilo določene strupe. Kako to dosegajo, ni znano, vemo pa, da so to vedeli še pred tisočletji.
Na prvo mesto seznama rastlin, ki hitro obnovijo jetra, uvrščamo semena pegastega badlja. O tem, kako je pegasti badelj močan protistrup, priča tudi uporaba v ljudski medicini, kjer so pegasti badelj uporabljali po kačjem ali sršenjem piku. Zaužitje večjih količin sveže zmletega pegastega badlja je v takšnih primerih pomagalo jetrom, da so lažje presnovila velike količine strupov, ki bi jih lahko močno poškodovali.
Aristotel je zapisal, da želva, ki požre strupeno kačo, takoj poje nekaj origana, da ne umre zaradi kačjega strupa. Danes znanstveniki menijo, da je njegova moč predvsem v antioksidativnem delovanju. Blagodejen je tudi za hitro obnovo živčevja. Vemo, da strupi poleg jeter pogosto poškodujejo živčni sistem, kar razloži skrivnost delovanja origana proti strupom.
Majaron ima zaščitno delovanje pri obremenjenosti telesa s težkimi kovinami. Znanstveniki so sklenili, da majaron močno ščiti jetra in ledvice ter preprečuje genotoksično delovanje težkih kovin.
Pri lajšanju težav z jetri sta zelo dragocena česen in čemaž. Jetrom olajšata čiščenje težkih kovin in marsikaterega drugega strupa. Vsebujeta vrsto sestavin, ki nevtralizirajo različne toksine, ki bi lahko poškodovali jetra.
Podobno delujejo tudi luštrek, peteršilj, koriander in zelena. Pomagajo pri čiščenju težkih kovin iz telesa.
Na Vzhodu so za razstrupljanje jeter uporabljali kurkumo. Kurkumin (rumeni pigment kurkume) je močan antioksidant, ki ga telo v celoti izrabi. Preprečuje tvorbo prostih radikalov, obenem pa spodbuja izločanje glutationa, naravnega oksidanta, ki ščiti celice pred strupi.
Novejše raziskave potrjujejo, da tudi rožmarin ščiti jetra pred nekaterimi strupi. Rožmarin pomaga posredno jetrom tako, da v njegovi prisotnosti vitamin E "preživi" termično obdelavo. Vitamin E je dodatno pomemben za zdravje naših jeter, obenem pa deluje močno antioksidativno, antimikrobno in protitumorno.
Klinčki imajo neverjetno moč zaustavljanja delovanja alfatoksinov, ki jih ustvarja kvasovka Candida albicans. Klinčki so izjemno uspešen antioksidant, ki zmanjšuje hepatotoksičnost ter s tem varuje jetra.
Zdravniki na Japonskem in Kitajskem so pri zastrupitvah najbolj zaupali delovanju zdravilne gobe LingZhi ali Reishi (Ganoderma Lucidum). Danes znanstveniki ugotavljajo, da Ganoderma lucidum ščiti jetra pred kemičnimi poškodbami, povzročenimi z alkoholom, zdravili, s kemoterapijami ali s kemikalijami. Učinkovito pomaga zmanjšati toksične učinke strupenih gob, zlasti rdeče mušnice ter ugodno deluje tudi pri vseh drugih vrstah zastrupitev. Goba Ganoderma lucidum poveča antivirulentno, antibakterijsko in antitoksično delovanje organizma z aktivacijo imunskega sistema (polisaharidi) in pospeši obnavljanje ter aktivacijo jetrnih celic.